wtorek, 29 stycznia 2019

Jak oszczędzać w kuchni. Less waste!

Zwykle mówi się, że na jedzeniu nie powinno się oszczędzać. Dobre odżywianie to zdrowy organizm. Jednakże to w kuchni ucieka nam najwięcej pieniędzy, zwłaszcza jeśli chodzimy na zakupy głodni i kupujemy niepotrzebne rzeczy. Oto kilka zasad, które pozwolą nam nie zmarnować jedzenia i wydanych na nie pieniędzy:
  • na zakupy idź z przygotowaną listą zakupów, najlepiej będąc najedzonym,
  • przed wyjściem na zakupy sprawdź jakie produkty masz już w szafkach i lodówce,
  • sprawdź również gazetki promocyjne, w wersji tradycyjnej lub w aplikacji np. w Blix masz możliwość wyszukiwania gazetki po nazwie produktu,
  • staraj się nie robić zapasów mięsa i warzyw, a posiłki zaplanuj tak, żeby wszystko wykorzystać,
  • produkty w promocji kup 2 i zapłać taniej kupuj tylko wtedy, gdy są łatwe w przechowywaniu i mają długi termin ważności,
  • organizuj dni czyszczenia lodówki np. wykorzystaj resztki warzyw i wędlin do upieczenia pizzy,
  • staraj się kupować produkty świeże, ogranicz zakup tzw. "gotowców" są nie tylko mniej zdrowe ale zwykle wychodzą drożej niż domowe posiłki,
  • kontroluj termin ważności posiadanej żywności,
  • spróbuj wprowadzać do swojego jadłospisu dania bezmięsne.
Pamiętaj, że lepiej kupić za mało jedzenia i coś dokupić, niż zrobić zapasy które się przeterminują. Niestety do niedawna często zdarzało mi się marnować bardzo dużą ilość żywności. Dzięki wprowadzanym zmianom prawie się to już nie zdarza. Ponadto wykorzystywanie wszystkich produktów do końca zwiększa kreatywność i tworzy nowe, ciekawe przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz